Omat työkalut
Olet täällä: Etusivu Tuotteet Langattomat tuotteet WLAN-verkot CommScope-RUCKUS Tuotteet Case Study Isojoen Konehalli Oy
Sivun toiminnot

Isojoen Konehalli Oy

 

 

Tukiasemien määrä puolittui

Isojoen Konehalli Oy toteutti langattoman verkkonsa Ruckus järjestelmällä

Isojoen Konehalli Oy:n keskusvarasto ja päätoimipaikka sijaitsevat Kauhajoella, Etelä-Pohjanmaalla. Maahantuontia ja tukkukauppaa harjoittava Isojoen Konehalli Oy toimittaa asiakkailleen laajan valikoiman työkalu- ja maatalousalan tuotteita: työkaluja, koneita, traktorin varaosia- ja tarvikkeita, suojaimia, työvaatteita, kiinnikkeitä, maatalousrenkaita ja akkuja. Isojoen Konehalli Oy:n varaston kautta kulkevaan yli 50 000 eri tuotenimikkeen tavaravirran tehokkaaseen hallintaan, yritys kehittää jatkuvasti logistiikkaansa. Jakelu tapahtuu IKH–ketjutunnuksella varustettujen itsenäisten ja palvelevien jälleenmyyjien kautta.

 

Ilmakuva_2012.jpg

 

Nyt kehittämisen kohteena on ollut parantaa yrityksen langatonta ympäristöä. Uusi Ruckus WLAN-ratkaisu on tuonut toimintakriittiseen langattomaan lähiverkkoon aikaisemmin kaivattua luotettavuutta.

Kauhajoen asennuskohteessa on lattiapintaa yhteensä noin 33 000m². Rakennuskompleksi koostuu varastohalleista, vähittäismyymälästä, toimistotiloista kolmessa kerroksessa sekä ulkoalueista.

 

Dynaamisen varaston haasteita

Isot varastot on yksi vaativimmista ympäristöistä radioverkoille. Paksut kiviseinät, vahvat betonirakenteet ja lattiasta kattoon yltävät teräshyllyt heikentävät radiosignaalien läpäisykykyä.

Radioaaltojen on läpäistävä myös varastoitavissa tuotteissa esiintyvät signaalia vaimentavat materiaalit kuten metalli, betoni, neste, tiili, keramiikka ja paperi.   

Dynaamisen varaston tuotteiden sijainti ja tuotemäärät vaihtelevat hetki hetkeltä. Varasto jossa liikutellaan jatkuvasti paljon tavaraa on alati muuttuva langaton ympäristö. 

Verkon on pystyttävä adaptoitumaan uusiin tilanteisiin sekunnin murto-osassa palvelun laatua heikentämättä.

Trukkikuljettajilla on oltava mahdollisuus syöttää keräilemänsä tiedot logistiikkajärjestelmään mistä tahansa paikasta.

 

varasto.jpg

Tärkeintä saumattomat yhteydet

Myös Kauhajoen varastolla on koettu dynaamisen varaston aiheuttamat haasteet langattomalle verkolle.

Aiemmassa, jo teknisen elinkaarensa loppua lähestyvässä, wlan-järjestelmässä esiintyi turhan usein hetkellisiä katkoksia. Kesken keräilyn ilmenneet katkokset hidastivat työskentelyä ja aiheuttivat turhautumista varaston henkilökunnan keskuudessa.

Ongelmiin ei oikein keksitty muita lääkkeitä kun tukiasemien lisääminen, mikä oikeastaan vain heikensi verkon toimintaa. Epävarmuutta lisäsi myös se, että vanhaan järjestelmään ei olisi saatu enää ohjelmistopäivityksiä.

 

Antennitekniikka ratkaisee

Katseet kääntyivät aika nopeasti uuteen valmistajaan. Kun Canorama esitteli Ruckus ratkaisun monia etuja IKH:n projektista vastaavalle Kai Saarenpäälle, hän kuunteli kasvavalla mielenkiinnolla mitä Ruckus verkossa on tehty toisin verrattuna muihin WLAN-järjestelmiin.

Tärkein erottava tekijä on Ruckus adaptiivinen antennitekniikka.  Älyantennien ansiosta radiosignaali kohdistetaan vain sinne missä sitä oikeasti tarvitaan, eli siellä missä on käyttäjiä. Signaali saapuu käyttäjälle voimakkaampana ja yhteyden luotettavuus ja nopeus on erittäin korkealla tasolla.

Muut valmistajat käyttävät ympärisäteileviä antenneja, mikä tarkoittaa että radiosignaali leviää yhtä voimakkaana joka suuntaan, riippumatta onko siellä käyttäjiä vai ei. Tämän seurauksena menetetään sekä tehossa että peitossa.


Piti lupauksensa   

Nyt oli selvitetty uusi vahva ehdokas WLAN-järjestelmälle. Kohdekartoituksen jälkeen syntyi alustava verkkosuunnitelma, jossa määriteltiin mitä tukiasemia tulisi käyttää ja niiden määrä. Näin konkretisoitui myös hintakuva asiakkaalle.

Lupaukseen, että Ruckus verkossa tarvitaan tuntuvasti vähemmän tukiasemia, mutta silti niillä aikaansaadaan huomattavasti laajempi peitto, Kai Saarenpää suhtautui ensin hieman epäilevästi. Hänen ilokseen rohkea väite piti enemmän kun paikkaansa. Täysin verkkosuunnitelman mukaisesti tukiasemien määrä jopa puolittui verrattuna edelliseen verkkoon. 

-          Pisti kyllä miettimään kun pärjättiin noin puolet vähemmällä tukiasemamäärällä, kommentoi Kai Saarenpää.  

 

Asiakkaan näkökulmasta tukiasemien määrällä on suora vaikutus hankintakustannuksiin. Asennus nopeutuu ja asennuskustannukset pienenevät. Tästä syystä, jos vain vertailee saman tukiasemamäärän hintoja Ruckus:in ja toisen valmistajan kesken, voi helposti syntyä vääränlainen mielikuva ratkaisujen kokonaiskustannuksista.

 IKH_kauhajoki_2.jpg

 

Uusinta tekniikkaa

Isojoen Konehalli Oy:lle asennetussa Ruckus verkossa käytetään uudemman 11ac -standardin mukaisia kahden radion tukiasemia. Uusi standardi tarjoaa enemmän vakautta, lisää nopeutta ja pidempää kantamaa.

Kahden taajuuden tukiasemat parantaa kuormitustilanteessa kapasiteetin tasaista jakautumista käyttäjien kesken. Ruckus järjestelmä valitsee automaattisesti radiokanavan, joka on juuri sillä hetkellä paras.

Nyt asennetuissa  sisä- ja ulkotukiasemissa hyödynnetään kaksoispolarisoituja antenneja, jonka ansiosta käsipäätettä voidaan pitää sekä pysty- että vaakatasossa, ilman että signaalin laatu heikkenisi.


Käyttäjätyytyväisyys kohentunut

Ruckus järjestelmän toimituksen jälkeen seurattiin tiiviisti verkon suorituskykyä ja luotettavuutta varastohallissa.

Varsinkin verkon roaming-toimintoihin kiinnitettiin erityistä huomiota, koska siinä oli koettu aikaisemmin eniten ongelmia. Varastotrukkien liikkuessa ja trukkipäätteiden vaihtaessa tukiasemaa, ei kuitenkaan löytynyt moittimista yhteyksissä. Myös muualla käyttäjät ovat tyytyväisiä verkon toimintaan.

-         Meillä on noin kolmekymmentä trukkipäätettä sekä muita päätelaitteita kuten kannettavia tietokoneita, tablet-PC:eitä ja älypuhelimia. Langatonta verkkoa käyttää varaston lisäksi muu henkilökunta kuten hallinto ja myynti. Arvioilta 50 päätelaitetta ovat jatkuvasti kytkettyinä langattomaan verkkoon. Varastotoiminnalle kriittisin sovellus on toiminnanohjausjärjestelmä, jonka avulla tieto kulkee trukkipäätteiden ja asiakaspalvelukeskuksen välillä reaaliajassa. Kaikki normaalit toimistosovellukset kuten sähköposti ja internet on käytössä. Olemme pitäneet myös videoneuvotteluja langattoman verkon välityksellä. Vieraille meillä on eri SSID:llä toimiva rinnakkaisverkko, jossa käytetään käyttäjätunnistusta. Ei ole todettu mitään ongelmia Ruckus verkon kanssa ja tarve IT-tuen resursseista on selkeästi pienentynyt, on Kai Saarenpään yhteenveto tähän astisista käyttökokemuksista.   

 


Projektin toteutus

Ruckus verkon suunnittelu, asennus ja käyttöönotto toteutettiin yhteisvoimin Canoraman ja Ruckus maahantuojan Daimler Finlandin kanssa. Kustannussyistä hyödynnettiin aikaisempien tukiasemien paikkoja mahdollisimman paljon, ja siten vältyttiin uudiskaapeloinnilta lähes kokonaan.

WLAN-ohjaimen eli kontrollerin esikonfigurointi tehtiin Canoraman toimesta. Tukiasemat asennettiin valmiiksi paikoilleen odottamaan ns. yliheittoa. Siirtyminen vanhasta verkosta uuteen tehtiin yhden illan aikana. Kytkettiin kaapelit uusiin tukiasemiin ja otettiin Ruckus verkko käyttöön. Tukiasemat saavat automaattisesti asetukset kontrollerin toimesta ja verkko on heti toimintavalmiina.

-          Arvostan sitä millä ammattitaidolla ja tarkkuudella verkon suunnittelu tehtiin. Hyvä osoitus siitä on, että lopullinen tukiasemamäärä poikkesi suunnitelmasta yhden ainoan tukiaseman verran. Tiloissamme on kuitenkin lattiapintaa yli kolme hehtaaria, joten yllätyin positiivisesti suunnittelun täsmällisyydestä, kertoi Kai Saarenpää.  

  

Yhdellä ratkaisulla myös aluepisteet   

Isojoen Konehalli  Oy halusi ehdottomasti saada saman luotettavan langattoman verkon koko organisaation käyttöön, joten yrityksen kuusi  suurmyymälää (Oulu, Jyväskylä, Tampere, Vantaa, Espoo, Helsinki) ovat myös varustettu Ruckus tukiasemilla.

Niiden valvonta ja hallinta hoidetaan keskitetysti Ruckus ZD3000 kontrollerin toimesta pilvipalveluna. Aluepisteissä on erilaisia verkkoprofiilitarpeita, joten keskitetyn hallinnan kautta voidaan helposti valita kussakin toimipisteessä käytettävissä olevat langattomat verkot.

 

Keskitetyn hallinnan helppous

Ruckus ZoneDirector kontrolleri mahdollistaa laajojen verkkototeutuksien keskitetyn hallinnan ja valvonnan helppokäyttöisellä graafisella käyttöliittymällä. Kontrollerin monipuoliset ominaisuudet tarjoavat tarvittavat toiminnallisuudet monenlaisten yritysten tarpeisiin.

Esimerkiksi kaikki tietoturvaan, vierailijaverkkoihin ja verkon langattomaan laajentamiseen (Mesh) liittyvät ominaisuudet on tuettuna ilman erillisiä lisenssejä. Tämä mahdollistaa verkon entistäkin monipuolisemman hyödyntämisen tulevaisuudessa - joustavasti ja ilman lisäinvestointeja.

 IKH_Kauhajoki_3.jpg

 

Vaatimukset
 • Katkeamattomat yhteydet
 • Täysi peitto koko alueella
 • Mukautumiskyky alati muuttuvaan ympäristöön
 • Yhdellä ratkaisulla rinnakkaisverkkoja sekä useita toimipisteitä
 
Ratkaisu
 • Ruckus keskitetysti hallittava WLAN-järjestelmä
 • ZoneDirector 3050 ohjain
 • ZoneFlex R500 sisätukiasema
 • ZoneFlex T300 ulkotukiasema
 
Edut
 • Yhteyksien luotettavuus
 • Pitempi kantama vähemällä tukiasemilla, alhaisempi CAPEX
 • Adaptiivinen antennitekniikka torjuu dynaamisen varaston haasteet
 • Usean toimipisteen keskitetty hallinta
 • Vierailijaverkot helposti ja turvallisesti

 

 ikh_l_1.jpeg
 

Isojoen Konehalli Oy ja IKH-jälleenmyyntiverkosto

Isojoen Konehalli Oy tuo maahan työkaluja, koneita, traktorin varaosia- ja tarvikkeita, suojaimia, työvaatteita, kiinnikkeitä, maatalousrenkaita ja akkuja yli 30:sta eri maasta. Tuotevalikoimaan kuuluu yli 50 000 nimikettä. IKH:n tuotteita käyttävät sekä yritysten ammattilaiset että kuluttajat. Myynti tapahtuu Suomen markkinoille jälleenmyyjäverkoston kautta sekä kasvaville vientimarkkinoille. Pääpaikka keskusvarastoineen sijaitsee Kauhajoella ja IKH-tunnuksella varustetut jälleenmyyjät yli 100:lla eri paikkakunnalla ympäri Suomen. www.ikh.fi