Omat työkalut
Olet täällä: Etusivu Tuotteet Langattomat tuotteet WLAN-verkot Ruckus Networks Tuotteet Case Study Helsingin Kaupunginteatteri
Sivun toiminnot

Helsingin Kaupunginteatteri

 

Helsingin Kaupunginteatterin uusi tietoverkko rakennettiin Daimlerin edustamilla tuotteilla

 

Helsingin Kaupunginteatteri uudisti koko tietoverkkonsa teatterikiinteistön peruskorjauksen yhteydessä. ICT-talo MPY Palvelut Oyj vastasi tietoverkon kokonaistoimituksesta ja toteuttamisesta pääosin Daimler Finland Oy:n maahantuomilla tuotteilla. Sekä kiinteän että langattoman lähiverkon järjestelmä- ja laitevalinnoissa Daimlerin edustamat ZTE ja Ruckus Wireless täyttivät Helsingin Kaupunginteatterin kaikki erityisvaatimukset tekniikkaan ja toteutukseen liittyen. 

 hkt_3-360x233.jpg
Helsingin Kaupunginteatteri ©Arno de la Chapelle

Helsingin Kaupunginteatterin uusi tietoverkko on laaja kokonaisuus, joka rakentuu pääasiallisesti esitystekniikan lähiverkosta, henkilökunnan toimistoverkosta sekä langattomasta lähiverkosta. Tietoverkossa välitetään kiinteistön, rakennusautomaation, hälytysjärjestelmän, kuluvalvonnan, kameravalvonnan, aulapavelujen ja kuulutusjärjestelmän tietoliikenneyhteydet. 

Tietoverkon suorituskyky, vikasietoisuus ja viivekriittisyys sekä kiinteistön arkkitehtuuri ja rakennustekniset seikat asettivat erikoisvaatimuksia sekä kiinteän että langattoman lähiverkon toiminnalle ja toteutukselle. 

Verkossa käytetään ZTE ZXR10 -sarjan kytkimiä. Runkokytkimien mallit ovat 5960-64DL ja 5960-32DL. Liityntäkytkimien mallit ovat 5250-52PM ja 5250-12TC. Kytkimien välillä on käytetty 40G-, 10G- ja 1G -yhteyksiä. 

Langaton verkko on Ruckus Wireless Smart Wi-Fi -järjestelmä, joka on toteutettu uusimman 11ac Wave2-standardin mukaisilla R510 tukiasemilla, kapeakeilaisilla T301-N sektoritukiasemilla sekä kahdennetulla SmartZone100 hallintakontrollerilla.

 

Esitystekniikka edellyttää kytkimiltä suuria nopeuksia

Esitystekniikan verkko ja toimistoverkko ovat fyysisesti eristetty toisistaan. Kumpaakin verkkoa kohden on dedikoidut kytkimet, erilliset laitetilat, oma sähkönsyöttö ja UPS-laitteisto. Runkokytkimet sekä esitystekniikan kytkimet ovat kahdennettu. 

Vaikka runkokytkimet sijaitsevat eri laitetiloissa, hallitaan niitä yhtenä loogisena yksikkönä ZTE Virtual Switch Cluster -tekniikalla. Tämä helpottaa muun muassa konfigurointimäärityksien asettelua ja Uplink-yhteyksien liittämistä. 

Esitystekniikan verkossa toimii teatterin kaikki äänentoisto, valot ja näyttämömekaniikka. Erityisesti valotekniikan ohjaus vaatii kytkimiltä todella nopeita välitysnopeuksia. Ennen asennusta suoritetuilla FAT-testeillä (Factory Acceptance Test) varmistuttiin, että kytkinverkko täyttää teatterin asettamat vaatimukset sallitulle viiveelle ohjauskäskyn ja valolaitteiden toiminnan välillä sekä valo-ohjauslaitteiden käyttämän EtherCAT-protokollan toiminta ZTE-kytkimissä. 

SN-katsomo1-360x200.jpg
Helsingin Kaupunginteatteri ©Miika Storm

Langaton lähiverkko kattaa koko teatterikiinteistön

Verkon suunnittelussa oli tarkasti huomioitava käyttötarpeet, rakennusmateriaalit, arkkitehtuuri ja tilankäyttö. 

Vaativassa ympäristössä Ruckus Wireless ZoneFlex tukiasemien patentoitu BeamFlex adaptiivinen antennitekniikka ja ChannelFly -kanavavalinta tarjoavat parhaan peittoalueen ja suorituskyvyn. 

Langattomassa verkossa on käytössä useita eri virtuaaliverkkoja omine käyttöprofiileineen. Helsingin Kaupunginteatterin sisäiseen käyttöön tarkoitettu toimistoverkko on vahvasti salattu ja keskitetysti autentikoitu. Kaikille avoin vierailijaverkko palvelee verkkonimellä Guest HKT julkisissa tiloissa esityssalien katsomot mukaan lukien. 

Jokaiselle näyttämöllä on esitystekniikalle oma langaton verkko, jonka peittoalue rajoittuu näyttämön läheisyyteen. Keskitetysti hallittuun järjestelmään on helppo lisätä verkkoprofiileja tarpeen mukaan, kuten esimerkiksi lippujärjestelmän viivakoodilukijoiden langattomille yhteyksille. 

Langattoman lähiverkon suunnittelu ja toteutus tarjosivat monia eri haasteita. Kauniista arkkitehtuurista ei voisi ehkä päätellä, että radioverkolle rakennus on erittäinkin vaativa. Teatteri on suuri ja monikerroksinen rakennus, jossa kerrostasot menevät osittain lomittain. Talossa on runsaasti paksuja betonirakenteita, jotka vaimentavat radiosignaalien läpäisykykyä. Ruckus BeamFlex-antennnitekniikka tarjoaa muihin ratkaisuihin verrattuna ylivoimaisen peittoalueen, mistä on hyötyä etenkin tämän tyyppisissä kohteissa. 

hkt_18-360x448.jpg
Helsingin Kaupunginteatteri ©Arno de la Chapelle

Huolellinen suunnittelu pääosassa

Verkon toteuttaminen suuren näyttämön yli 1000 katsomopaikan sekä pienen näyttämön katsomoihin vaati erityisen huolellista ja ammattitaitoista suunnittelua. Avoimissa ja suuren käyttäjätiheyden omaavissa tiloissa riittävän kapasiteetin tarjoaminen on suurin haaste. WLAN-standardit tarjoavat vain rajallisen määrä radiokanavia, joten antennivalinnoilla sekä kanava- ja peittoaluesuunnittelulla on iso merkitys lopputuloksen kannalta. Katsomojen suurikapasiteettinen radioverkko toteutettiin Ruckus T301-N tukiasemilla, joiden sisäänrakennettu kapeakeilainen suunta-antenni mahdollistaa peittoalueen tarkan kohdistamisen ja radiokanavien uudelleenkäytön. 

Tukiasemille oli rajallisesti mahdollisia asennuspaikkoja. Lähes kaikki tukiasemat oli piilotettava rakenteisiin ja samalla huomioitava rakenteiden vaikutus kuuluvuuteen. Tukiasemien pieni koko helpotti laitteiden sijoittamista asennuspaikkoihinsa. Kaikissa tukiasemissa on sisäänrakennettuna BeamFlex älyantennit, joten tilansäästö on huomattava verrattuna ulkoisilla antenneilla varustettuihin tukiasemiin. Osa tukiasemista päädyttiin maalaamaan esteettisistä syistä vastaamaan asennuspaikan värilmailmaa, 

hkt_23-360x292.jpg
Helsingin Kaupunginteatteri ©Arno de la Chapelle

Kahdennettu kontrolleri takaa korkean vikasietoisuuden

Langattoman verkon korkea vikasietoisuus on huomioitu samalla tavalla kuin kiinteän verkon. Tukiasemia ohjaava Ruckus SmartZone100 kontrolleri on kahdennettu, jotta mahdosllinen laitevika ei vaikuttaisi verkon toimintaan. Yksiköt on sijoitettu eri tiloihin ja ne on kytketty eri kytkimiin. Tukiasemien virransyöttö tulee ZTE-kytkimistä Power-over-Ethernet -tekniikalla. 

Ruckus SmartZone -kontrollerilla voidaan hallita keskitetysti koko tukiasemaverkko. Langattoman verkon valvonta on myös kytkettynä teatterin koko verkkoa tarkkailevaan ZTE:n NetNumen-hallintajärjestelmään. 

Yhdessä SmartZone 100 kontrollerissa on laajennusvaraa yli 1000 tukiasemalle, mikä mahdollistaa tulevaisuudessa Helsingin Kaupunginteatterin muiden teatterinäyttämöiden ja toimipisteiden langattomien verkkojen liitettävyyden saman järjestelmän piiriin. 

 

Helsingin Kaupunginteatterin tietoverkon uudistamisprojektin kokonaistoimituksesta vastaava ICT-talo MPY Palvelut Oyj teki tiiviisti yhteistyötä Daimler Finland Oy:n kanssa koko projektin ajan. Jo alkuvaiheen FAT konseptikokeiluun MPY hyödynsi Daimlerin asiantuntemusta ja resursseja. 

- Olemme erittäin tyytyväisiä Daimlerin tekniseen tukeen ja nopeaan reagointiin koko projektin ajan. Lisäksi olemme arvostaneet ripeitä laitetoimituksia. Hieno suoritus Daimlerilta ja MPY Palveluilta kokonaisuudessaan, toteaa Helsingin Kaupunginteatterin tekninen johtaja Antti Rehtijärvi.